Wat heb je nodig om koerier te worden?

Veel mensen in Nederland overwegen om koerier te worden. De banen liggen de laatste jaren niet voor het oprapen. Daarbij werken steeds meer bedrijven graag met ZZP-ers. In plaats van dat bezorgdiensten steeds meer personeel aannemen kiezen zij ervoor om in drukke periodes met zelfstandige koeriers samen te werken.

Voor mensen die graag als kleine zelfstandige willen werken is dit een goede kans om leuk geld te verdienen. Zij kunnen namelijk zelf koerier worden. Of voor een andere dienst gaan werken, bijvoorbeeld Daktiva Koeriers. Op zich is het heel makkelijk om koerier te worden. Je moet echter wel over verschillende dingen beschikken. Het volgende is wat je nodig hebt om als koerier van start te gaan.

Essentiële benodigdheden van een koerier

koerier

Dit is bijvoorbeeld een handig busje voor koerier werkzaamheden

Het allerbelangrijkste dat een koerier nodig heeft is natuurlijk een auto. Er zijn echter verschillende keuzes die je moet maken om deze essentiële bondigheid te kunnen vervullen. Zo moet je bijvoorbeeld beslissen of je een voertuig wilt kopen, huren of leasen. Alle opties hebben zo hun eigen voor- en nadelen. De meeste mensen zullen kiezen tussen leasen of kopen. Wanneer je een leasecontract afsluit dan is het grote voordeel dat je niet zomaar voor hoge reparatiekosten kan komen te staan. Immers zitten kosten voor reparaties in de leaseprijs inbegrepen. Kopen is op termijn de goedkoopste beslissing maar vereist wel een grote investering en het achterhouden van reserves voor het geval iets gerepareerd moet worden. Ook moet je een beslissing maken in de soort auto die je wilt gebruiken. Is dit bijvoorbeeld een bus of bestelauto. Deze keuze is afhankelijk van de soort pakketten die je gaat bezorgen. Zal je auto met meer dan 500 kg beladen worden dan heb je een NIWO-vergunning nodig.

Inschrijving KvK en werk vinden

Wanneer je de auto hebt dan kan je in principe al aan de slag om werk te vinden. Veel mensen zoeken bijvoorbeeld een Koerier Amsterdam om pakketten te verzenden. Het is dan handig wanneer je al contacten hebt bij enkele grote koeriersdiensten die je graag wat werk willen geven. Heb je eenmaal werk gevonden dan moet je als bedrijf ook ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Een KvK inschrijving is zo geregeld. Werk je voor één enkele opdrachtgever dan is ook een VAR verklaring vereist.